pondělí 29. března 2021

VITAMÍNOVÁ POSILA: D3 + K2


   Nikdy jsem nebyla fan of supplements. Tabletky za padesát korun z lékárny nebo drogerie mi z nějakého důvodu nepřijdou moc důvěryhodné. Abych pravdu řekla, obecně jsem vůči farmakologii trochu skeptická, žádné léky neužívám a díky bohu ani nemusím. Naopak, vždycky mě to táhlo k přírodním produktům, k bylinám, koření, ke zdravým rostlinám všeho druhu. A to i navzdory tomu, že kdo ví jakou oblibu v zelenině jsem si nikdy nenašla, dokonce se přiznám, do nějakých třinácti let jsem kromě rajčat snad ani žádnou nejedla. Ale už jsem dost velká na to, abych věděla, nakolik je pro zdraví zelenina, ovoce, byliny a jiná zeleň důležitá. Jsou v nich důležité živiny, vitamíny a minerály a stopové prvky. Mnoho prospěšných látek je i v produktech živočišného původu. Jenže, v dnešní rychlé době se už na ně nemůžeme spoléhat jako na nejdůvěryhodnější a nejpřirozenější zdroj těchto látek. Jednoduše jich neobsahují tolik, kolik by měly a kolik naše tělo potřebuje. Nejsou tolik výživné. Zelenina a ovoce jsou pěstovány ve sklenících bez přirozeného slunečního světla a bez půdy bohaté na živiny, často je jejich růst popoháněn fytochemií. Zvířata jsou chována v halách, opět bez přísunu slunečních paprsků, čerstvého vzduchu, prostoru pro pohyb a krmeny jsou naprosto nedostatečně. Podávány jsou jim antibiotika proti nemocem a růstové hormony. Potom ani jejich maso, mléko nebo vejce nemohou být plné zdraví. Je tedy na místě sáhnout po doplňcích, které tyto malé či větší deficity vyrovnají a pomohou nám ke zdraví.

VITAMÍN D

   Vitamín D je pro naše tělo velmi důležitý. Podporuje zdraví našich kostí a zubů tím, že pomáhá k absorbci vápníku, přispívá ke správnému fungování imunitního systému, k růstu buněk a také mírní záněty v těle. Pozitivně působí na naši psychiku a také je nezbytný pro zdravou a krásnou ple. Existují dva druhy vitamínu D, jež mají pro lidské tělo význam: vitamín D3, který je živočišného původu, organizmus si ho syntetizuje sám pomocí slunečního záření, ale doplnit ho můžeme i stravou. Mnohem lépe se vstřebává, než vitamín D2 získaný z rostlin, například z hub vystavených záření UVB. Nicméně vzhledem ke škodlivosti slunečního záření a potravinám, jejichž kvalita není dostatečná, je při jeho nedostatku nezbytné tento vitamín suplementovat.

   Sluneční záření by mělo pokrýt 80% denní potřeby tohoto vitamínu. Je ale nutné brát v úvahu zeměpisnou šířku a roční období. V České Republice nejsme schopni produkovat téměř žádný vitamín D3 asi 6 měsíců v roce. UVB záření, které podněcuje tvorbu vitamínu D, neprochází skrze mraky. Intenzita záření je závislá i na výšce slunce nad obzorem. Pobyt na slunci ráno a večer je pro získání vitamínu D zbytečný. Množství vytvořeného vitamínu D snižují ochranné krémy, suchá kůže starších lidí, velké množství melaninu v kůži, zahalování těla a znečištěné ovzduší.

   Tímto docházíme k odpovědi na otázku, proč je vitamín D nutné suplementovat. Pediatři ho předepisují miminkům hned od narození. Každý den podávám Norince jednu kapku tohoto vitamínu a došlo mi, že i já sama bych ho měla užívat. 

D3 + K2 MK7

   Při suplementaci vitamínu D3 by se měl užívat zároveň i vitamín K2. Napomáhá ukládání vápníku do kostní hmoty a zároveň ho rozpouští v měkkých tkáních. 

SONNENFREUND

   Vybrala jsem si kapky Sonnenfreund v kombinaci vitamínu D a K2 MK7 na bázi kokosového oleje od německé naturopatické společnost Naturtreu. Jejich filozofií je, že vše, co k životu potřebujeme, nalezneme v přírodě. Jejich produkty jsou čistě přírodní a neobsahují žádná barviva, aromata, plnidla a konzervanty a jsou veganské. Celé balení 30ml obsahuje 1020 kapek, při užívání dvou až tří kapek denně (1 kapka = 1000 I.U.) je mohou užívat dvě osoby, vzhledem k tomu, že do šesti měsíců od otevření se musí spotřebovat. Naturtreu nabízí mnoho dalších druhů doplňků stravy na přírodní bázi, z rostlinných extraktů, koření, bylin. Zaujal mě například komplex pro zdravé nehty, vlasy a kůži, který je složen z extraktů z kopřivy, bambusu, houby choroše a z plodů Saw Palmetto, což je speciální druh palmy. Zajímavý je také komplex kurkumy, kadidla, zázvoru, skořice a černého pepře, který je skvělý na podporu trávení, potlačení zánětů a bolesti, pro zdravé kosti a klouby, normální funkce dýchacího systému, kontrolu tělesné hmotnosti a mnoho dalšího.

   S příchodem jara jsem začala běhat a taky cvičit doma. Pohyb je klíčový pro celkové zdraví, ale je jen jedním střípkem celku a nesmíme zapomínat ani na ty ostatní. Výživu těla zevnitř, zvenku, na odpočinek, dostatek čisté vody a spánku každý den. Sama vím, jak obtížné může být vybalancovat všechny tyto aspekty zdraví. Ale děláme to sami pro sebe a pro to, abychom se cítili dobře a vypadali dobře. Každý malý krok se počítá.

ZDRAVÁ A KRÁSNÁ PLEŤ

   Mysleme na to, že vitamín D je klíčový pro zdravou a krásnou pleť. Jeho dostatečný příjem může přispívat k léčbě akné, psoriázy, ekzému či růžovky. Jelikož je tento vitamín nezbytný pro správné fungování imunitního systému, chrání tím také pleť a stará se o její správné hojení. Při hojení i prevenci akné hraje roli i to, že léčí záněty. A jelikož sluneční paprsky pozitivně působí na psychiku, mírní tím stres, který je také příčinou stárnutí pleti. Stačí 15 minut nechráněného slunečního záření každý den. Vitamín D zlepšuje elasticitu pleti a podporuje tvorbu kolagenu, snižuje viditelnost vrásek a pigmentových skvrn, mírní předčasné známky stárnutí a pleť rozjasní.

   Jak jste na tom vy, necháváte tvorbu vitamínu D pouze na sluníčku, anebo doplňujete suplementy?

FOLLOW ME.

Join the conversation!

  1. Na sluníčku to rozhodně nenechávám, protože ani v létě ho u nás v ČR nemáme dostatek. Takže souhlasím, že D je nejdůležitější vitamin, který suplementovat a beru ho už pár let. Zrovna tento konkrétní jsem zvažovala, zaujal mě na nějakém e-shopu, ale protože ho vůbec neznám a nikdy jsem od nikoho neslyšela, že by ho používal, tak jsem raději zvolila WoldoHealth, který se prodává na Puravia a tomu 100% věřím. Jinak suplementy z lékárny, to taky není nic pro mě :)

    Simple living: Jaro podle ájurvédy

    OdpovědětVymazat
  2. Já používám D3 z reklamy v televizi, mám balení na celý rok :D Jinak tyto kapky vůbec neznám.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Latest Instagrams

© coffee & concealer. Design by FCD.