pátek 7. srpna 2020

PROČ SE NEBOJÍM PORODU


   obecně se člověk bojí neznámého a myslím, že je to přirozené. určité obavy z porodu mám, nebudu říkat, že se vůbec nebojím. a nejen porodu, ale i šestinedělí a nadcházející péče o miminko. ale strach nebo paniku z porodu nemám. důvěřuji plně svému tělu a svému miminku a věřím, že to zvládne. že to obě spolu dohromady zvládneme. beru to jako její porod, jako její velký den, kdy se rozhodne narodit a kdy musí vynaložit mnoho sil, aby se dostala na svět. bude to vzájemná spolupráce. na mně je jí to co nejvíce usnadnit. a k tomu strach nepomůže, naopak. nejdůležitější je se uvolnit, přijmout situaci takovou, jaká je - protože s tím, že někde něco bolí, není příjemné a pohodlné, stejně nic moc nezmůžeme, porodit prostě musíme - a sledovat vlastní tělo, které celý ten proces vlastně zvládne samo. ví, jak na to. až v druhé době porodní, která už trvá jen chvilku, přidáme vlastní fyzické úsilí. myslím, že těšení se na miminko a na to, až to bude za mnou, je velkou motivací k tomu to zvládnout.
   pro uvolnění a odbourání strachu vsázím na své dosavadní poznatky z jógy, aromaterapii a Bachovu terapii. těžko se dostatečně připravit na situaci, která mi není známá, kterou jsem nikdy dříve neprožila. přesto se určitým způsobem připravuji. možná jinak, než někdo jiný, po svém. vsázím na to, co je mi blízké, co se mnou souzní a záměrně se vyhýbám určitým druhům přípravy, které jsou ve společnosti rozšířené.

JÓGA

přijetí situace takové, jaká je.
odevzdání se nevyhnutelnému. 
pozitivní přístup a pozitivní nastavení myslí.

   všechno je o vnitřním nastavení. mysl a tělo jsou jedno a totéž, nejsou odděleny, spolupracují, souvisí spolu. jógou v podobě fyzického cvičení se v tomto období už netrápím. občas si velmi jemně protáhnu záda nebo končetiny, uvolním ramena a krk, ale vesměs se jógově ladím především na úrovni mysli.

   pozitivní efekt mají meditace a uzemňující vibrace tibetské mísy.

AROMATERAPIE

   pro předporodní meditativní ladění v posledních týdnech a pro první dobu porodní chci mít po ruce aromaterapeutické prostředky, jako jsou oleje s rostlinnými esencemi, které pomohou naladit se na sebe, uzemnit a zklidnit proud myšlenek a vnitřní neklid, které pomohou přijmout situaci takovou, jaká právě je a otevřít se novému, které pomohou zklidnit a naladit se na myšlenku, že všechno je správně, vše je v pořádku tak, jak to právě teď je.

   skvěle poslouží i sušená levandule pro své úžasně zklidňující účinky.

BACHOVA TERAPIE

   jde o Bachovy esence, kapky na bázi alkoholu a účinných výtažků z rostlin, které řeší konkrétní emoční situaci. v tomto případě sáhnu po krizových kapkách, které jsou určeny pro léčení stresu a napětí, a pro fyzické a psychické vyčerpání a znovunavození síly a vitality.

   o aromaterapii a Bachově terapii se chystám rozepsat v následujících článcích. pokud vás zajímají detaily o tom, jakou konkrétní aromaterapii jsem si vybrala, jak funguje a jaké z ní mám pocity, stejně tak co se týče Bachovy terapie a konkrétních vybraných esencí, vše se brzy dozvíte.

Join the conversation!

Latest Instagrams

© coffee & concealer. Design by FCD.